Odleżyna lub czyrak

Zaczęty przez marek, 26 Sierpień 2011, 19:17:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marek

Jamosiu,w dzień według Twojego zalecenia robimy przymoczki z Biodacyny 500,a na noc zmiana opatrunku z Aquacel Ag.Pytanie;przez ile dni te przymoczki?Czy wystarczą tylko w dzień?Czy może dzień i noc?
Jutro będzie recepta na biodacynę,muszę wiedzieć ile tego ma lekarz wypisać.A jeszcze jedno;
antybiotyk doustnie nie potrzebny?
pozdrawiam i dziękuję

jamosia

Witajcie;)
Przymoczki z Biodacyny przez 5 dni co najmniej. Antybiotyk doustny myślę, że na tym etapie można sobie podarować. Obserwujcie mamę czy nie gorączkuje i nie ma objawów infekcji ogólnej.
Musisz BARDZO mocno zwrócić uwagę na higienę i sposób pielęgnacji mamusi. Niestety ten rodzaj bakterii w ranie to zakażenie, które spowodowane jest błędami w pielęgnacji. Oczywiście nie oskarżam nikogo i wiem, że czasem pielęgnacja chorego jest bardzo trudna ale musisz przypomnieć paniom opiekunkom o zmianie rękawiczek, myciu i dezynfekcji rąk. Wiem, że mój post zabrzmi jak wykład Pani z SANEPIDu ale sama wiem, ze to naprawdę bardzo ważne.

marek

Dziękuję Magdo  ;D,ale starczą tylko w dzień przymoczki,a na noc Aquacel Ag?Czy przymoczki całodobowo przez 5 dni?A co do opiekunek masz świętą racje,teraz mam poukładaną ekipę opiekunek (musiałem z jednej zrezygnować,nie stosowała sie do grafiku czynności związanych z opieką) mysle że teraz będzie lepiej!

RILU

Ja,też zrobiłem trochę porządku .Pożegnałem się z leniwą siostrunią i mam
święty spokój .
Teraz u Ciebie i u mnie jest ,jak to mówi Monia superancko.
Do tego drogocenne rady Jamosi  :-* ,nasz kwiat praktycznej wiedzy medycznej.
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

izaksiazek

Kochani dreszcze mnie przechodzą jak słyszę o takich odleżynach.Dlaczego tak muszą cierpieć Ci chorzy.?Córka leży 4 lata plackiem,tzn. w dzień siedzi przy komputerze i nie ma pod sobą materaca przeciwodleżynowego.W domu nie używamy go.Mamy materac stary z takimi ukośnymi nacięciami na wierzchu.Na to kładziemy koc ,prześcieradło bawełniane i podkład bawełniany.Używamy pampersy fioletowe ,te grubsze..Rano na hamaku córka jedzie podnośnikiem do ubikacji.Tam wisi około 20 min.Wyciągamy ją do przedpokoju i tu jest nad wanienką mini prysznic wykonany konewką małą i cała toaleta z myciem pupy.ostrą stroną gąbki.Następnie jedziemy do łóżka.Tu zmieniamy podkoszulkę lub bluzkę i przed założeniem pampersa delikatnie nacieramy żelem arniką z bursztynem kupionym za 18 zl w sklepie zielarskim.Nacieram pośladki i jednocześnie masuje je ruchem okrężnym.To samo robię z kręgosłupem i łokciami.Zakładam pampersa i myję zęby.oraz czeszę i kremuję twarz i nogi.Przy każdej zmianie pampersa myję pupę wodą z płynem do higieny  i nacieram żelem.Wieczorem 20 min. leżenia na boku z gołą pupą i masaż delikatny pleców i pośladków.Moja córka nie ma odleżyn i wygląda tak jakby położyła się wczoraj.Nie boli ją nic,bo żel ma działanie również przeciwbólowe.Oglądajcie ciało swoich chorych ,bo wyleczyć odleżynę to nie takie proste ,a ból myślę,że straszny.

marek

Mama 9 lat jest przykuta ido łóżka,wentylowana i karmiona mechanicznie.Problemy z odleżynami trwają od sierpnia 2011,także 8 lat był spokój. :)
Co do bólu,przed zmianą opatrunku podajemy tramal,a tak mamę nie boli-bo pytam.
Twoja Córka ma wielkie szczęście że ma matkę co o Nią tak dba,ja płace obcym osobom za prace przy mamie i nie zawsze jestem w stanie dopilnować tematu bo sam pracuję aby mieć kasę na zapewnienie opieki dla mamy.
Jamosia nam wyleczy tą przetokę,bo 2 odleżynki już wyleczyła i ani śladu po nich! ;D

jamosia

Izuniu:) Należy Ci się order za pielęgnacje córki. ;D
Niestety odleżyny to złożony czynnik. Nie tylko mycie i nacieranie ale stopień odżywienia tkanek, skłonność osobnicza skóry i wiele innych czynników.
Mama Marka miała pecha,że nikt nie zauważył drążącej wgłąb przetoki od wierzchu pięknie zakrytej. Ale wyleczymy ją... to ciężka praca wymagająca cierpliwości ale uda się:P

Najsmutniejsza w nauczka w Mareczka mamy osobie dla nas, to rodzaj bakterii która dostała się do rany. Niestety- opiekunki często zapominają o higienie własnych rak a to naprawdę ważne. A rękawiczki traktują jako zabezpieczenie dla siebie a nie dla chorego. Ja widziałam już w swojej pracy rożne historie- najpierw umyto choremu nogi a potem w tych samych rękawiczkach podawano leki do buzi....

izaksiazek

Wiem kochani jak jest ciężko z opiekunkami.Właśnie jedna obraziła się,że zwróciłam uwagę,że nie myje rąk po przyjściu i poszła na zwolnienie.Mam pomoc 3 godz dziennie oficjalnie z PCK z częściową odpłatnością.Jestem emerytką i zajmuje się wyłącznie opieką nad wnuczką i córką.Boje się bardzo odleżyn,które mogą się zrobić .Moja córka wrzeszczy jak coś podane ma niehigienicznie.Twoja mama  Marku jest pogodzona z sytuacją i nie chce być uciążliwa.Tobie Marku należy się medal ,że opiekujesz się mamą przez tyle lat.Ja chyba nie mogła bym na to liczyć.Los jest czasami okrutny.Ja robię to co muszę-usiłuje uratować własne dziecko nawet kosztem własnego życia.Wyciągnę dla siebie naukę z waszych doświadczeń,bo kto wie co mnie jeszcze czeka i z czym będę walczyć .Chciałam podzielić się własnymi doświadczeniami.Nie znałam bliżej sytuacji.Córka choruje na to świństwo ponad 8 lat,ale leży 4 lata.Życzę powodzenia i dobrze że jesteś Jamosiu.

marek

Jamosiu,lekarz rodzinny zasugerował przymoczki z biodacyny jeszcze tydzień jak byłem poprosić o zrobienie posiewu z rany.Jeszcze tydzień i dopiero posiew.Myślałem że koniec tych przymoczek,bo gazik podrażnia ranę i krwawi,Aquacel Ag jest delikatniejszy.Co Ty na to?
I następna sprawa;wynik moczu zły,antybiotyk Keflex 8 dni + osłonka.
A co do przetoki;Rana lepiej wygląda,zmniejsza się,Aquacel 10/10 dzielimy na 4 części,zwijamy 1/4 w rulonik i wkładamy w ranę.
pozdrawiam

jamosia

Jeśli rana krwawi to oznacza ze gazik z Biodacyną jest tam zbyt długo i wysycha. Skróćcie czas trzymania go w ranie.

marek

A może tylko wpsiknąć biodacynę w przetokę na pół godzinki niech się wchłonie tak jak z tym metronidazolem?A potem opatrunek z Aquacel Ag?Co myślisz?Bo ten gazik tylko podrażnia ranę.
pozdrawiam

jamosia

Jest to też jakiś pomysł.... Chociaż ja uważam, że Biodacyna działa najlepiej jako przymoczka.
Jak duża jest teraz przetoka? Jeśli mieści się gazik a wysychający rani to możesz wykorzystać opatrunek Tanderwet firmy hartmann. Tylko zamiast nasączać go płynem Ringera to nasączcie go solą fizjologiczną wymieszaną z biodacyną. To na pewno nie podrażni ranki:)

marek

Droga Jamosiu,średnica przetoki 1 cm,głębokość ok 3 cm.Jutro postaram się zamówić ten Tanderwet  :),gaziki sterylne tniemy na odpowiedni rozmiar,AquacelAg 10/10 tniemy na 4 części i jedną z nich rolujemy nastepnie wkładamy w przetokę.
Wielkie Dzięki! ;D
(rozmiary przetoki skorygowałem,bo dziś zaglądałem)

marek

Jamosiu,Aquacel Ag zmieniamy już raz na dobę,rana już nie krwawi,mniej boli,w środku różowa,chyba się goi!  ;D Nie wiem,robić w środę posiew?
pozdrawiam

jamosia

Posiew zawsze można zrobić:)
Ciesze się, że wszystko jest na dobrej drodze:)
Ukochaj mamę....mocno:)

marek

Przetoka,odleżynka stanęła w miejscu,nie zasklepia się,delikatnie podkrwawia,więcej boli.
Jakiś pomysł Jamosiu?A z okazji Świąt Wielkanocnych najlepsze życzenia od całej naszej rodziny dla Ciebie i Twoich bliskich.