Uczucie duszności

Zaczęty przez Robcio, 13 Luty 2013, 22:06:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robcio

witam. od kilku dni mam narastające uczucie duszności. polega to na tym że czuję jakby płuca nie do końca napełniały się powietrzem. muszę co chwilę brać głęboki oddech wyrównawczy. towarzyszy temu ból i uczucie ściskania pod splotem słonecznym oraz mięśni brzucha. czy tak wyglądają prawdziwe duszności czy to może być na tle nerwowym. dodam tylko iż sypiam raczej dobrze i nie mam tych objawów w nocy. żona mówi tylko że dość mocno chrapię. I druga rzecz. czy przy rzeczywistych dusznościach saturacja zawsze spada? mierzyłem saturację podczas takich "ataków" i oscyluje w granicach 94-97 %, to chyba ok? nadmienię jeszcze że palę papierosy. pozdrawiam serdecznie.

RILU

Hej , Robcio
proponuję tobie zbadanie twojego snu w laboratorim snów
Jak słyszałem , lekarze z kliniki , którzy się tym zajmują leczą
takie zaburzenia .
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

szucia

Hej..o ile pamietam,nie masz jeszcze diagnozy..wiec myślę,ze to napady panikowe,bo w sla duszności są trwałe,tzn,trudności z oddychaniem....Popalanie nie ma nic do tego,choc na pewno nie pomaga,ale myślę,że to na tle nerwowym.....udaj się po leki wyciszające....

Pawel

Tak, saturacja ma spadac przy dusznosciach.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

Robcio

lukasz_1985

Robcio, uczucie duszności, ścisku w klatce piersiowej towarzyszy mi nieprzerwanie od początku objawów:) Ponadto towarzyszy temu uczucie braku tchu szczególnie w czasie snu. Saturacja w nocy dosyć mocno mi spada do 93,92 %.Także spokojnie, najprawdopodobniej masz to na tle nerwowym.