Lekarze i objawy mówią SLA, kolejne EMG tego nie potwierdza...

Zaczęty przez ANNAcórkaDANUTY, 08 Wrzesień 2010, 18:02:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

RILU

Może przyczyną są ogórki z Hiszpani ?
W BRD bardzo dużo ludzi potrzebowało pomocy medycznej - 6 osób pożegnało się ze światem  :-[.
Kobieta 38 lat ,to już 7-ma ofiara wirusa. :-[
Trzeba żyć tak aby każdy dzień  był piękny.

ANNAcórkaDANUTY

oby nie, czytałam o tym, a miałam stycznosc z osobą, która niedawno była w Niemczech. Poki co, mama spi spokojnie w łóżku obok mnie.
mamuniu, coraz bardziej boli i tęskno  :(

RILU

Cytat: ANNAcórkaDANUTY w 27 Maj 2011, 23:39:42
oby nie, czytałam o tym, a miałam stycznosc z osobą, która niedawno była w Niemczech. Poki co, mama spi spokojnie w łóżku obok mnie.
http://translate.google.de/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.taz.de%2F1%2Fzukunft%2Fkonsum%2Fartikel%2F1%2Ffuenf-tote-durch-ehec-erreger-bestaetigt%2F&sl=de&tl=pl&hl=&ie=UTF-8

Dokładnie jeszcze nie wiedzą czy pomidory i sałata z Hiszpani ale na pewno ogórki -to
stwierdzili.Myślisz ,że do Polski te skażone warzywa nie dojechały? To kwestia ceny a
nie transportu.

ANNAcórkaDANUTY

mój synek nie je ani pomidorów ani ogórków wiec to jakis masz wirusek. Dzis jest lepiej i mama dochodzi do siebie.
Pozdrawiam.

teresa

Aniu panuje jakiś wirus żołądkowo jelitowy. Ostatnio w mojej rodzinie też parę osób dopadł na krótko, ale córkę męczył kilka dni i musiała zażywać Gastrolit i Kalipoz. Na szczęście już jest dobrze. Twój synek też mógł złapać wirusa, mam nadzieję, że szybko mu przejdzie ;)

ANNAcórkaDANUTY

Niestety dopadł nas ten wirus żołądkowy, zaczęło się od synka męczył się 1 dzień, wczoraj mama a dziś córcia. Trzyma krótko ale wyczerpuje. Musiałam wrócić już dziś do domu ( a nie jutro) i z ciężkim sercem zostawiłam mamę, ale na szczęście czuje się lepiej, jest tylko osłabiona. Sama też nie czuję się dobrze. W dodatku dopadł mnie dół, wczoraj bałam się o mamę a w nocy budziłam się i słuchałam czy oddycha. Przeraża mnie myśl, że mamunia odejdzie ....

Pawel

Tez mialem ok. miesiac temu podobna infekcje - intensywna ale krotka.
Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

kimi88

bARDZO MI PRZYKRO Z POWODU CHOROBY TWOJEJ MAMY DANUSI, ANIU. MOJA MAME Z DIAGNOZA SLA MECZYLI 9 MIESIECY, ALE W KONCU POSTAWILI TE DIAGNOZE. BARDZO SIE BOJE, MAMA TAK SAMO, MIMIO BRANIA RILUTEKU, ZLE SIE CZUJE I MA KIEPSKI NASTROJ. BARDZO JA KOCHAM I STARAM SIE O NIA WALCZYC. POWODZENIA ANIU! KINGA

ANNAcórkaDANUTY

Moja mama po ponad roku dostała diagnozę, choć wcześniej lekarze podejrzewali.
Tobie Kingo również życzę dużo sił. Bez nich trudno żyć z taką świadomością.

ANNAcórkaDANUTY

Moja mama znów dostała 38 stopni :( lekarka ją dziś badała i nic nie usłyszała, bo mama ma płytki oddech. Co znaczy płytki oddech? Co powinnam zrobić? Jutro tato idzie do szpitala na kilka dni  na badania, bo coś złego się dzieje z nerkami i sercem. Wszystko mi się wali. Chwilami myślę, że nie dam rady... napiszcie proszę co oznacza płytki oddech czy to zły znak i trzeba na mamę jeszcze bardziej szczególnie zwrócić uwagę?

RILU

Sądzę ,że za mało powietrza wchodzi do płuc .
Czy puls jest wysoki ?
Martwi mnie gorączka .
Czy  lekarka coś zapisała?

Mira

Wydaje mi się, że chodzi o to, iż w związku postępem choroby, mięśnie są na tyle słabe, że Twoja mama nie może wziąć głebokiego oddechu, a podczas badania, jak wiemy, jest to konieczne.
Aniu, śledzę Waszą historię. Moja mamusia znów wylądowała z zapaleniem płuc na intensywnej terapii. Trzeba łapać każdą chwilę, wykorzystać każdy moment na wymianę myśli. Prasowanie u mamy rośnie, ale ja wolę położyć głowę na jej kolanach. Tyle wątków, których  nie poruszało się przez całe życie, teraz staje się istotą rozmów. Cudowne jest to, że moja mamusia jeszce pisze...
Jeżeli Bóg z nami, którz przeciwko nam
Ściskam serdecznie

ANNAcórkaDANUTY

ostatnie dane: cisnienie 159/91 (mama ma ciągle wysokie) puls 96 i gorączka 37,8

Pawel

Dołącz do nas! Wstąp do stowarzyszenia!
Przeczytaj poradnik dla chorych na SLA\MND
Nie wiesz do kogo zwrócić się o pomoc w zorganizowaniu darmowej wentylacji w domu?
Finansujemy wizytę szkoleniową pielęgniarki w domu!
Chcesz wiedzieć więcej, napisz: mnd-sla@wp.pl

RILU

Przydałby się lekarz ,który dokładnie mógłby powiedzieć co Twojej Mamie dolega.Mogą to być gazy zebrane w żołądku , początek zapalenia, tylko czego? Bo skąd ta gorączka?
Warto przeczytać to co Paweł zamieścił i poszukać lekarza znającego się na wentylacji chorych

ANNAcórkaDANUTY

Właśnie czytam, dziękuję. Dziwi mnie, że lekarka rodzinna nie mogąc zbadać mamy nie zleciła innych badań, ale wtedy nie było gorączki a lekarka przejęła się stanem taty. Jestem chora i nie mogłam być z nimi u lekarki, choć bardzo chciałam. Jutro odwożę tatę do szpitala i jadę z dziećmi by być z mamą.

marek

Ania,a jaka saturacja u Mamy?Przypominam sobie początkowe stadium choroby u mojej mamy,to pytam,bo u nas szybko były z tym kłopoty.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Saturacja_%28medycyna%29
Do pomiaru używa się
http://pulsoksymetry.redmed.pl/
Ale jak pogadasz z lekarzem od wentylacji,to może wam pożyczy jakiś pulsoksymetr.
pozdrawiam

anna01

Aniu, sądzę że powinniście zbadać saturację. I to najlepiej z krwi tętniczej.

ANNAcórkaDANUTY

Minął mi ciężki dzień, mój tato leży w szpitalu, bo miał zawał. Dziś miał ciężki zabieg ale jest dobrze. Dziś również byliśmy z mama w szpitalu na badaniach, bo utrzymywał się ból w piersiach i pojawiała się gorączka. Lekarz badał a ja słuchałam i wiem, że niestety choróbsko robi swoje i jest gorzej. Okazało się, że mama ma ostre zapalenie oskrzeli. Dostala antybiotyk i bedzie lepiej. Mam wyniki ilości tlenu:
PH 7,44
PCO2 32,6 mmHg
HC03 21,7 mmHg
BE 1,6 mmHg
PO2 63,3
O2SAT.92,7%

czy ktoś doświadczony móglby napisać jak te wyniki przedstawiaja się na tle choroby?

Spakowałam dzieci i jestem z mamą, choć jeszcze rok szkolny nie wiem co dalej, ale każda chwila jest ważna. Dziś zrozumiałam, że mogę stracić oboje rodziców w jednym czasie. To potworna świadomość, ale dziękuje Bogu, że jest lepiej.

RILU

GAZOMETRIA

Poradnik Medyczny
(łac. saturatio) - oznacza nasycenie cieczy gazem. W medycynie dokonuje się pomiarów nasycenia płynów ustrojowych, m.in. krwi, płynu komórkowego itp gazami. Wartości saturacji krwi tlenem u zdrowych: SpO2 95% - 99%.

pcO2 norma 35.0-45.0 mmHg
                                       pO2  norma 65.0-100.0 mmHg
                                       [HCO3  norma 22.0-27.0

Wikipedia
   pH - norma 7,35 - 7,45
   pO2 (ciśnienie parcjalne tlenu) - norma 70 – 116 mm Hg (9,2 - 15,5 kPa)
   pCO2 (ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla) - norma 35 – 45 mm Hg (4,7 - 6,0 kPa)
   HCO3 (stężenie molowe jonów wodorowęglanowych) - norma 22 - 26 mmol/l
   SpO2 (saturacja) - norma 95 - 99%
   BE (zapas/niedobór zasad) - norma +/- 2,5 mEq/l